Man som har ont i käkmusklerna och huvudvärk

Gnisslar jag tänder?

Många som gnisslar tänder vet inte om det. Tyvärr ställer det till problem om man gör det en längre tid. En konsekvens kan bli att man biter av en tand, vilket riskerar bli onödigt dyrt. Andra vanliga följdverkningar är ont i käken, eller huvudvärk. Ofta kan din tandläkare göra en bedömning och ger dig råd om eventuella behandlingsalternativ och hjälpa till att lindra orsaken till tandgnisslingen. Relativt ofta kan en bettskena lindra besvären. Att hantera stress och ångest är aldrig lätt, och ibland kan det visa sig genom att man gnisslar tänder på natten.

Vad är Bruxism?

Tandgnissling heter också bruxism. Det är också ganska vanligt, cirka 13 % av vuxna har besvär av bruxism.

Symtom på bruism/tandgnissling inkluderar följande:

  • Tillplattade, spruckna, skavda eller lösa tänder.
  • Tandsmärta eller känslighet.
  • Spända eller trötta käkmuskler, eller en låst käke.
  • Smärta i eller runt örat.
  • En dov huvudvärk i tinningarna. Smärta i eller runt käkleden, som ligger precis framför hörselgången.
  • Rytmiska sammandragningar av käkmusklerna.
  • Ett malande ljud på natten, som kan störa sömnen för någon du delar rum med.
  • Käkmuskler som är spända eller smärtsamma.
  • Poppande eller klickande i ljud käkleden.
  • Långvarig smärta i ansiktet, tinningarna eller käken.
  • Skadade tänder, trasiga tandfyllningar och skadat tandkött.
  • Huvudvärk/ eller kanske svårare huvudvärk som migrän.
  • Svullnad (ibland) på sidan av din underkäke orsakad av spända muskler (“hamsterkinder”).
  • Obehag när man äter eller pratar.
  • Svårigheter att öppna munnen.
  • Så högt gnisslande på nätterna att det stör andra.

Orsaker till tandgnissling

När det kommer till orsakerna till bruxism kan det bl.a handla om stress och ångest eller sömnstörningar. Andra faktorer som ilska och frustration kan också spela en roll. Ålder är också ett övervägande, eftersom bruxism är vanligt bland
små barn. Mediciner, familjemedlemmar med bruxism och andra psykiska och medicinska störningar kan potentiellt bidra till tandgnissling.

Utöver detta är bruxism också förknippat med TMJ-störning (temporomandibular joint), eller käkledsrelaterade besvär (TMD), som inträffar när systemet med muskler, ligament, diskar och ben i dina käkmuskler och leder är ömma, klickar eller har svårt att röra sig. En tandläkare kommer att kunna avgöra om din smärta är förknippad med TMJ-störning. Vissa experter anser att bruxism är en vana, medan andra tillskriver det något av följande:

  • Stress, ångest, frustration och ilska.
  • En malocklusion, eller när tänderna och käken inte är i linje med varandra.
  • Ett symtom på vissa sällsynta sjukdomar i nerver och muskler i ansiktet.
  • I sällsynta fall kan det vara en biverkning av vissa läkemedel som behandlar depression. Dessa inkluderar Prozac (fluoxetin), Zoloft (sertralin) och Paxil (paroxetin).

Vad kan tandgnissling få för konsekvenser?

Det beror på orsaken och svårighetsgraden i varje enskilt fall. Det är viktigt att tadläkaren bedömer om du gnisslar tänder, eller pressar tänder, då riskerna för komplikationer ökar vid tandpressning. Om du dessutom upplever smärta från tandgnissling, prata med din tandläkare för att få den bästa behandlingsplanen.

Behandling

Tandläkare: Det finns flera sätt att behandla den här smärtan; det är bra att prata med din tandläkare om dina symtom och vad som kan vara orsaken. Lyckligtvis kräver bruxism i de flesta fall ingen behandlingsplan – särskilt hos barn, som vanligtvis växer ur den.

Men om dina symtom är allvarliga, kan din tandläkare rekommendera en bettskena, som håller tänderna åtskilda för att undvika gnissling och sammanbitning. En bettskena skyddar också tänderna vid tandpressning. Beroende på dina önskemål kan bettskenor komma i form av hård akryl eller mjuka material. Tandläkaren kan också hänvisa till lämplig vård om inte de inledande åtgärderna hjälper.

Kiropraktor/Naprapat/Sjukgymnast: Terapeuten kan både undersöka och behandla både nacke, käkled, muskler som besvärar. Viktigt är att terapeuten har en adekvat vidareutbildning på området, och mycket erfarenhet av dessa besvär. På Käkkliniken i Stockholm är vi högt specialiserade på området, och har både undervisat och gått ett flertal kurser på området.

Avslappning: Eftersom stress kan orsaka bruxism, kan andra behandlingar involvera enkla metoder för mental hälsa som meditation, rådgivning eller andra former av stress- och ångesthantering. Din tandläkare kan också rekommendera att öva på att justera positionen och beteendet för din mun och käke. Eftersom sömnrelaterade störningar och mediciner också kan påverka tandgnissling, kan du prata med din läkare om möjlig medicinering.

Hur förebygger jag?

Om din bruxism är relaterad till stress kan terapi och avslappningstekniker hjälpa. Det kan vara en bra idé att dra ner på stimulantia, som tobak och koffein. Den enklaste lösningen är att använda ett professionellt gjort nattskydd, som förhindrar att tänderna skrapar mot varandra medan du sover. Din tandläkare kan också behöva återställa skadade tänder med fyllningar eller kronor för att behålla rätt form och storlek på tänderna.


Johny Åhman Avatar