Vad gör muskeln Masseter?
Masseter är den muskel som utgör en stor del av kinden. Den är en kraftig käk- och bitmuskel. Om man pressar käkarna på nätterna, kan man få stora besvär av det.
Vilka besvär får man av masseter?
Bland de vanligaste besvären som kan förekomma kan nämnas: kraftig smärta runt käklederna, svårigheter att öppna munnen fullt ut, besvärlig tinnitus (oftast ensidig). Den kan även i kombination med andra muskler försvåra huvudvärk eller migrän.
Hur behandlar man masseter?
Den är lätt att behandla själv, men har man tillräckligt stora besvär, väljer en del att ta hjälp med behandlingen. Det första steget brukar vara att prata med sin tandläkare om en bettskena.
Bettskenan skyddar framför allt tänderna. Den kan även få muskeln att slappna av bättre på nätterna. Pressar man ihop tänderna tillräckligt mycket och länge, kan man skada tänderna allvarligt. I värsta fall spricker tanden och man behöver sätta in ett implantat. Det är en både dyr och besvärlig process.
Botox används också för att lugna muskeln och minska käksmärtan. Botox är ett nervgift som minskar aktiviteten i muskeln. En relativt dyr åtgärd, men som kan ha god effekt.
Dry Needling (DN) har utveklats av läkare som ett naturligt alternativ till Botox. Vid DN använder man akupunkturnålar, men på ett medicinskt sätt där man specifikt bearbetar de exakta punkterna i muskeln som aktiverar den. DN har vid jämförande studier visat sig vara betydligt mer effektivt än Botox. På Käkkliniken använder vi DN med stor framgång.
Bland andra behandlingar kan nämnas; stötvågsbehandling direkt på muskeln, egenmassage och stretching med öppen mun.